середу, 24 квітня 2024 р.

КІБЕРДЖУРА: БОЙОВЕ БРАТЕРСТВО МОЛОДІ

кіберджура: Бойове братерство МОЛОДІ. ДО ЮВІЛЕЙНОЇ РІЧНИЦІ СТВОРЕННЯ НАТО 

нато - це не вибір шляху розвитку України, не мрії багатьох українців, не озброєння від наших союзників. Зараз НАТО - то є сенс життя незалежної України. Зараз НАТО - це частина України, яка акумулювалася у думках і мріях усіх волелюбних українців, навченими та озброєними за стандартами Північно-Атлантичного альянсу військовими та учнівської молоді, яка з захватом вивчає Натівські технології в рамках Всеукраїнського проекту КШГ "Кіберджура".

На конференції, яка відбулася 24 квітня 2024 року, організована Міжнародною академією геоінформатики  під егідою НАПН України ...  доповіді були сформовані за двома кейсами. У першій частині наукова і широка освітянська громадськість підводилися до думки про технології 3D моделювання, військово-історичних реконструкцій, кластерного моделювання історичних подій, геймерського контенту, використання натурної реалізації ГІС-технологій на місцевості у прив’язці до використання спроможностей Збройних Сил України (Постанова Кабінету Міністрів від 02 квітня ...) та позашкільного дозвілля.

Сучасний робочий ГІС-кейс універсальний, він може виконувати багато функцій. Але військово-історична наука, зокрема дослідження життєвого шляху видатних постатей та антигероїв України — особливий випадок. Це було показано у доповіді Львівського ліцею ім. Героїв Крут при аналізі битв та славетних походів гетьмана П.Сагайдачного та його польсько-литовських союзників на москву. Таких як, вплив рельєфу, гідрології, ступеню урбанізації та фортифікації міст на дії та рішення командувачів підрозділами різного рівня. Наочно це, за допомогою середовища ArcGIS було подано як пошаровий переріз динаміки різної історичної хронології.

Точилася дискусія про роль та місце ГІС-технологій у сучасному освітньому середовищу України. Були сформульовані відповідні рекомендації.

Другий кейс був головним, без доповідей маститих вчених та фахівців. Це були доповіді дітей та їх менторів. ГІС-проекти – видатні постати жінок-берегінь України – Олени Степанів, Ольги Харлан та ін, кожна з яких захищає державу на своєму фронту, жінок-вовчиць, таких як Євгенія Бош – чорного мороку України. Дослідження ролі українців у Пантеоні Військової Слави, бойовий шлях кораблів та шеврони військових. Ці проекти робили діти з Києва, Дніпра, Одеси, Острога та Донецька. Робили десь незграбно, десь опосередковано, але з ЗАХВАТОМ, ЗАВЗЯТІСТЮ і САМОСТІЙНО.

Мені вже більше 60 років, я досягнув чимало у житті, але побачивши очі дітей, хлопчиків і дівчат, ліцеїстів та кібер-кадетів, які намагалися опановувати, реалізувати та презентувати Натівські технології у середовищі ArcGIS та в навчальній АСУВ "Славутич", я зрозумів так ми підготовимо сучасних мотивованих захисників та захисниць України.

Програма і робочі матеріали





Роза Люксембург. Життєвий шлях видатний історичних осіб-жінок. Ретроспектива початок ХХ ст. 
https://storymaps.arcgis.com/stories/6585f63e147643bab963f50901563b85 
Олена Пчілка. Життєвий шлях видатний історичних осіб-жінок. Ретроспектива початок ХХ ст.
https://storymaps.arcgis.com/stories/f810eafb1b97444fa24399bf7d56496e 
Ретроспектива: початок ХХ ст. Порівняльна характеристика. Роза Люксембург та Олена Пчілка
https://storymaps.arcgis.com/stories/da5098cc23444b5ca764b4e9f16c9c9c 










Немає коментарів:

Дописати коментар

КІБЕРДЖУРА: БОЙОВЕ БРАТЕРСТВО МОЛОДІ

кіберджура: Бойове братерство МОЛОДІ.  ДО ЮВІЛЕЙНОЇ РІЧНИЦІ СТВОРЕННЯ НАТО   нато -  це не вибір шляху розвитку України, не мрії багатьох ...